nyitó oldal

DVG Zrt.

A DVG Zrt. az önkormányzat megbízásából a Duna-parti védelmi rendszer üzemeltetését végzi: a komplex magaspart védelmi rendszer észlelési és fenntartási munkáit. A dunaújvárosi partszakasz védelmi rendszerét, a talajvizek elvezetését, megfigyelését szakmai körökben a maga nemében egyedülállónak tartják

   Dunaújváros talaja jellemzően lösz, mely rendkívül érzékeny az áramló, folyó vizekre. Jellemzője, hogy szárazon összefüggő, stabil alakzatokat alkot, azonban víz hatására roskad.
   A város területén 1964. február 29-én nagymértékű partszakadás történt, nem előzmények nélkül. A partmozgással járó földtömeg-csúszás rendkívüli károkat okozott, tönkretette a Dunai Vasmű vízellátását, ipari- és lakóépületeket rombolt le, előrevetítette veszélyforrások kialakulásának lehetőségét a városi partszakasz további területeire is.
   A magyar állam az eseményt követő években a helyreállítási munkálatokon túl a teljes városi partszakaszon - mai áron többmilliárdos költséggel - speciális védelmi rendszert épített ki, amely hidrológiai és geotechnikai célokat szolgál. A védőmű 163,3 hektáros területen magába foglalja a víztelenítő aknákat és kutakat, vízelvezető horhosokat és alagutakat, valamint a 193 talajvízszint észlelő kútból álló rendszert. A mérnöki létesítmény fenntartására és felügyeletére létrehozott szervezet (ma DVG Zrt.) az idők során a biológiai védelem rendszerét is kiépítette. Ezzel olyan zöldterületi kultúrát fejlesztett ki, amely arborétum jellegű növénytelepítéssel különleges hangulatú, ligetes természeti környezetté alakította a tereplépcsők felszínét.
   Az 1974-ben indult és ciklikusan megrendezett acélszobrász alkotótelepek és szimpozionok alkotásainak egy részét is itt helyezték el, amely sajátos és eredeti színt kölcsönöz a parti ligetnek.
   Egyedülálló környezet jött létre az idők során, amely német és francia egyetemek érdeklődését is felkeltette.