nyitó oldal

Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány

Az Alkotótelep és a Szoborpark működtetője az 1990-ban alapított Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány
2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3.
Levelezési cím: Klein András Miklós kuratórium elnök
2400 Dunaújváros, Babits M. u. 10. fsz. 2.
Tel: 25/ 411-664, 25/ 501-441
Mobil: 20/ 5847843
Fax: 25/ 405-663
Email: mmkkht@vnet.hu

Az Acélszobrász Alkotótelep rövid története

A Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep a '60-as évek második felétől kibontakozó alkotótelepi mozgalom részeként jött létre 1974-ben

A fém, a vas használata az egyetemes művészetben - a modern építészettel összefüggésben - a második világháború után kezdett elterjedni. E matéria - tulajdonságaiban eredően - szinte korlátlan lehetőséget kínál a szobrászat számára, nemcsak a különböző megmunkálási módok révén (öntés, kovácsolás, hegesztés, stb.), hanem méret és formaalakítási lehetőségeiben is új alternatívát nyitva a szobrászat hagyományosan alkalmazott anyagai mellett.

A dunaújvárosi művésztelepen a kezdetektől a 2000 évi XII. Alkotótelepig 44 művész vett részt pályázat (esetenként meghívás) alapján.

A művésztelep időtartama kezdetben egy hónap, nemzetközivé válásával (1983), hat hétre bővült. Az első két évben a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és fémipari főiskolai karának tanműhelyében, majd pedig a Dunai Vasmű meghatározott üzemegységeiben működött.

A vasmű által gyártott hagyományos anyagok mellett a meghívott szobrászok légkorracél, saválló acél féltermékeket, különböző profilokat használtak fel a műalkotásokhoz.
A "szobortelepítések" a város képzőművészeti beruházásainak egyik meghatározó részét képezik.

1975-ben hangzott el először az a javaslat, hogy az alkotótelepeken készülő műveket a Duna-parton helyezzék el. A Gellért-hegy magasságában a lösztalajra épült várost az 1964-es partomlás után, teraszosan kiépített védrendszerrel tették biztonságossá.
Az 1970-es évek elejétől fokozatosan kiépülő, botanikájában megtervezett, gazdag növényzettel betelepített, festői környezetű Duna-parton jön létre - 58 nagyméretű műalkotás elhelyezésével - a város egyik legszebb részeként, a sétáló utakkal szegélyezett Szoborpark.

Klein András Miklós
kuratórium elnök